Konsultti

Miten voin auttaa?

Onko firmasi vailla tietohallintoa?

Jos olet alle 100-henkilöisen PK-yrityksen edustaja, pyörittelet luultavasti silmiäsi kysymystä ihmetellen. Totuus kuitenkin on, että niin pientä firmaa ei olekaan, etteikö sillä olisi 2010-luvulla tarvetta tietohallinto-funktiolle. Jonkun pitää olla 110% kartalla siitä missä firman nettisivut hostataan, kuka niiden tekniikasta vastaa, mikä firman Twitter-tilin salasana on, miten firman operatiivinen data löytää tiensä johtoryhmään, pitäisikö markkinointia varten tehdä iPhone-sovellus jne.

Tämä ei tarkoita sitä, että firmaan pitäisi palkata tälle funktiolle dedikoitua ihmistä, mutta ”tietohallinto”-vastuun pallottelu haluttomilta työntekijöiltä toisille näyttäisi olevan vaihtoehdoista huonoin.

Homma tarvitsee ihmisen, jolla on kompetenssia ja intohimoa vastata tietohallintoasioiden ylläpitämisestä ja kehittämisestä, jotta saisitte kaikista investoinneista mahdollisimman suuren hyödyn irti ja hankintojen elinkaari kasvaisi mahdollisiman pitkäksi.

Mikset ulkoistaisi sitä konsultille, tässä tapauksessa tietystikin minulle? Voimme yhdessä katsoa minkä verran haluat tietohallintoon kuukaudessa panostaa, jotta et käytä siihen senttiäkään enempää kuin sinun tarvitsee.

Firmasi tarvitsee intran, mutta Sharepoint maksaa paljon

Sharepoint, SAP ja muut rakkaudella ”helvetinkoneina” tunnetut enterprise-tason pumput ovat nerokkaita järjestelmiä – oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Totuus PK-yrityksen näkökulmasta kuitenkin on, että suuryritysten tarpeiden mukaan suunnitellut tuotteet harvemmin aidosti skaalautuvat alas kohtaamaan pienempien tarpeita, niin hinnan, joustavuuden kuin käytettävyydenkään osalta.

Maailmassa on monia loistavia pieniä ohjelmistotuotteita, joita luovasti yhdistelemällä saadaan murto-osalla enterprise-järjestelmien hinnasta vähintäänkin samat edut liiketoiminnan sujuvuudelle, sisäiselle viestinnälle, operatiiviselle raportoinnille ja muille olennaisille sisäisille funktioille.

Kartoittamalla liiketoimintanne ydinprosessit ja niissä vaanivat ongelmakohdat voin antaa suosituksia matalan kynnyksen järjestelmistä, joita käyttämällä voitte tehostaa liiketoimintaanne selkeästi.

Sinulla on loistava liikeidea (seuraava Facebook!), mutta ei toteutusta

Paraskaan idea ilman oikeaa toteutusta ei ole minkään arvoinen! Saadaksesi ideasi lentämään tarvitset realistisen tuotekehityssuunnitelman ja oikeilla perusteilla valitun kumppanin hoitamaan toteutuksen.

Kokemukseni digitaalisten palveluiden kypsyttämisestä ideasta tuotteiksi auttaa sinua priorisoimaan tarpeesi siten, että saat mahdollimman paljon vastinetta rahoillesi mahdollisimman nopealla aikataululla. Kymmeniä tarjouksia kirjoittaneena ja Suomen digiosaajakentän erittäin hyvin tuntevana osaan myös kilpailuttaa toteutusprojektin siten, että saat hankkeellesi sen arvoisen toteuttajan.

Asiakkaasi pitäisi saada aktivoitua verkon avulla

Digitaalinen maailma ei toimi vanhan maailman tavoin. Vanhat markkinointistrategiasi eivät siirry digiin sellaisenaan, vaan joudut miettimään aivan uusia lähestymistapoja saadaksesi ihmiset kiinnostumaan viestistäsi. Rahan aivoton kaataminen kaivoon sanomasi yksisuuntaisella huutamisella ei yksinkertaisesti enää toimi.

Digitaalisuus tarjoaa vihdoinkin kanavan, jossa kommunikaatio on monisuuntaista. Pääset vihdoinkin kuuntelemaan asiakkaitasi, vastaamaan heille yksilöidysti ja jopa innoittamaan heitä markkinoimaan tuotettasi puolestasi.

Tunnen sosiaalisen median kuin omat taskuni ja hallitsen ryhmädynamiikat, joiden pohjalta ihmiset niissä käyttäytyvät. Kultaisia avaimia ja viisasten kiviä verkossa ei ole, mutta yhdessä voimme viedä markkinointisi 2000-luvulle.

Tärkeä projektisi ei etene halutulla tavalla

Tekniset projektit voivat olla erittäin hämmentäviä ja pelottavia ostajapuolella, mikäli omasta organisaatiosta ei löydy tekninstä kompetenssia. Ennustettavuus on heikko ja budjeteissa isoja numeroita.

Asiakkaalle – sinulle – syntyy helposti tuntemus, että alihankkija vetää sinua kuin pässiä narussa ja yrittää rahastaa viimeisetkin pennisi – joko ilkeyttään tai tehottoman toiminnan takia.

Olen ollut teknsessä projektityössä niin pitkään, että osaan auditoida puolueettomasti projektin elinvoimaisuuden ja antaa parannusehdotuksia prosessiin, jotta mahdollisesti hieman raiteiltaan lähtenyt hanke saadaan takaisin kurssiinsa. Hyvässä hengessä alihankkijasi kanssa, mutta rautaisella kädellä, jos tarvetta ilmenee.

Mikä ihmeen Scrum?!

Ohjelmistokehitysprosessien maailma on mullistunut 2000-luvulla. Kaikki puhuvat ”ketterästä kehityksestä”, Scrumista, Kanbanista ja muista hienoista termeistä, mutta vahvasti empiirisen tutkimukseni pohjalta harvat oikeasti toteuttavat näitä tavalla, josta oikeasti saa merkittäviä hyötyjä irti. Jotkut jopa toteuttavat näitä tavalla, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Olen vetänyt monenlaisia projekteja aidosti ketterien prosessien avulla ja törmännyt yleisimpiin ongelmatilanteisiin niiden kanssa, joten osaan ohjata myös teidän prosessinne oikealle suunnalle, jotta saatte enemmän irti ajastanne ja tekijänne pysyvät monivoituneina.

Projektipäällikkö, kilpailuttaja tai projektin omistaja hukassa

Hankkeiden kilpailuttaminen ja vahtiminen vaatii merkittävää teknistä kompetenssia, jota asiakasorganisaatioissa harvoin on. Tämä kompetenssin puute on hyvä myöntää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja tuoda sisään ulkopuolista osaamista, ettei hankkeessa astuta yhtään askelta vinoon. Digitaalisiin palveluihin liittyvät hankkeet ovat monimutkaisia ja arvaamattomia petoja, joiden kesyttämiseen tarvitaan vahvaa kokemusta ja näkemystä, jota minulta löytyy yli kymmenen vuoden ajalta.

Yksi toimintamalli voisi olla esimerkiksi se, että osallistun organisaatiossanne kilpailutukseen ja alihankkijan valinnan jälkeen toimin tiukassa yhteistyössä projektin liiketoimintatarpeesta vastaavan tahon kanssa, jotta varmistamme, että projekti etenee halutussa budjetissa haluttuun maaliin realistisin askelin ja että teknisellä alihankkijalla on joka käänteessä täysin selkeä ymmärrys asiakkaansa – teidän – tarpeesta!

Koulutuksen tarvetta?

Onko organisaatiossanne tarvetta osaamisen kehittämiselle? Tulen mielelläni kertomaan mistä tahansa osaamiseni kuuluvassa asiassa, esimerkiksi näistä:

  • Sosiaalinen media
  • Ketterä ohjelmistokehitys / Scrum (asiakkaan tai toimittajan näkökulmasta)
  • Verkkokirjoittaminen ja verkolle ominaiset viestintätavat
  • Hakukoneoptimointi

Ota yhteyttä, niin katsotaan juuri teidän organisaatiollenne sopiva koulutuspaketti.

Pitkälti toista vuosikymmentä digitaalisen liiketoiminnan kiihkeässä ytimessä on tuonut mukanaan vankan ammattitaidon. Teknologiatrendejä on tullut ja mennyt ja alan liiketoiminta on käynyt läpi niin kiihkeitä nousuja kuin dramaattisia laskujakin.

Kaiken keskellä yhteiskuntamme on kuitenkin digitalisoitunut päätä huimaavaa vauhtia, eikä vauhti näytä laantuvan.

Maailma ei kuitenkaan ole täysin mullistunut vaikka digitaalinen ulottuvuus on siihen paljon uusia toimintamalleja tuonutkin.

Sinä olet oman liiketoimintasi asiantuntija, saatat vain tarvita opasta toimiaksesi uudessa mediassa sille ominaisella tavalla, kustannustehokkaasti.

Vankka tekninen kompetenssini yhdistettynä ymmärrykseeni markkinoinnista, liiketoiminnasta ja viestinnästä verkossa ja mobiilissa tarjoaa yhdistelmän, joka erittäin harvalta löytyy.

Viimeaikaisia asiakkaitani

KotipizzaYhteisvastuukeräys

Konsultti